Techniek - Vrijloophoeken

lijn1.gif (3257 bytes)

In de folder van uw terreinwagen staat altijd een opgave van de terreincapaciteiten. Bekijk deze eens goed: u begrijpt dan waarom een kennis zorgeloos over de hobbels rijdt, en u niet. Of andersom natuurlijk. Als voorbeeld nemen we twee Land Rovers: de New Discovery en de Defender 90.

angles.jpg (15034 bytes)

Vrijloophoeken
De voorste vrijloophoek (Nr.1) of inloophoek (Engels: approach angle) bepaalt hoe steil de helling is waar de auto tegenop kan rijden. Deze is voor onze testauto, de Land Rover New Discovery, 30 graden. De Defender 90 met de grootste banden eronder haalt echter 51 graden! Bovendien heeft de stoere Defender een simpele stalen balk als bumper, de sjieke Discovery bezit in kleur bespoten kunststof bumpers. Onnodig te zeggen dat een flinke helling de Disco-rijder een stuk meer zorgen zal baren.
Hetzelfde geldt voor de achterste vrijloophoek (Nr. 3) of uitloophoek (Engels: departure angle). Deze is voor de New Discovery 25 graden, de Defender haalt 53 graden. Soms is niet eens de achterbumper, maar bijvoorbeeld de benzinetank het beperkende punt. Bij auto's met een trekhaak zal deze bijna altijd de uitloophoek doen toenemen. Dat is niet erg, want in zand of modder sleept de trekhaak er gewoon doorheen.

Klimhoek
De klimhoek (Nr. 2) (Engels: ramp angle) bepaalt de grootte hobbel waarover de auto kan rijden. Bij lange 4x4's komt de onderkant van de auto eerder contact met de grond, en in extreme situaties hangen alle wielen los, met de buik op de hobbel. Bescherm eventueel de zijkant van de auto met side bars (geen treeplanken!) en de onderkant met stalen platen.
De New Discovery haalt 126 graden, de Defender 141 graden.

Waaddiepte
De opgegeven waaddiepte is meestal redelijk theoretisch. Land Rover geeft 50 cm op. De meest beperkende factor is de luchtinlaat. Als deze onder water komt, is het afgelopen met de motor (en goed ook!). Bedenk dat bij het doorwaden van water een boeggolf wordt gemaakt.
Wilt u door heel diep water? Dat kan: monteer een snorkel. De motor blijft lopen, maar u zou weleens natte voeten kunnen krijgen. Deuren zijn namelijk niet waterdicht.
Een ander punt van aandacht is de ontluchting van de differentieels. Hierdoor komt water bij de olie, wat uiteraard niet goed is. Bij regelmatige doorwadingen moet u dit regelmatig controleren of de ontluchtingen van de assen tussen en versnellingsbak en de brandstoftank omhoog brengen.

Bodemvrijheid
Bij het meten van de bodemvrijheid (Engels: under axle clearance) kijken we naar het laagste punt van de auto. Dat is 21 cm voor de Disco en 23 voor de Defender. Weinig verschil dus. Let op dat het verhogen van de auto meestal geen effect oplevert: alleen grotere banden willen nog wel eens helpen.
Wanneer u de plaats van het de differentieels weet, kunt u soms stenen e.d. omzeilen door iets links of rechts van het midden over het obstakel te gaan.

Hellingshoek
Als extraatje iets over de hellingshoek (Engels: traverse). Deze is voor de Land Rovers rond de 30 graden. Stel u voor dat u langs een dijkweg rijdt, maar dan wel onderlangs. De auto helt dan sterk naar één kant. Dat voelt meestal veel enger dan het in werkelijkheid is. Let wel op de ondergrond: in zachte modder kan een voorwiel wegzakken, zodat de hele auto toch omkiepert.

Bron: dé Nederlandse Terreinautosite
Auteur: Onno Poelmeyer

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)