Techniek - Sleeplinten

lijn1.gif (3257 bytes)

Sleeplinten zijn er in alle soorten en maten. Belangrijk is de trekkracht. Bedenk dat je bij een wagen van 2000 kilo die vastzit makkelijk 5000 to 6000 kilo trekkracht nodig hebt om hem los te krijgen. Handig om te weten is dat er 2 type sleeplinten zijn. 1 type is om echt mee te slepen, en heeft net als een ketting of staalkabel totaal geen rek. De ander heeft wel rek en is echt bedoelt voor in het terrein. Je moet op verschillende manieren met deze linten omgaan. Het type zonder rek moet je gebruiken als een lierkabel, dus continue kracht erop zetten en niet rukken. Ga je wel rukken met zo'n lint, ga ja waarschijnlijk met je gezicht door de voorruit en is binnen een paar rukjes je wagen total-loss. Boomlinten zijn van dit type en die gebruiken we dus niet om autos los te trekken. Normaal gebruik je de linten met rek. Door een "klein" aanloopje te nemen rek je het lint verder uit waardoor er meer energie in het lint opgeslagen wordt om de wagen los te trekken. Zo kom je makkelijk aan 6 ton (of meer). Overigens is dat ook de reden waarom onze webmaster Mike de bijnaam 'Rukje' heeft gekregen; zijn favoriete bezigheid is het roepen van Rukje! en vervolgens met een aanloop het vastzittende voertuig los te trekken ;-) Het risico van knappen is dan echter veel groter (de kans op lostrekken echter ook ;-). Oh, bij de weg. Als een wagen echt tot op zijn bodemplaat in de modder vastzit, moet je niet gaan rukken, wat voor lint je ook hebt.

 
Links een 'boomlint' en rechts een lint met rek

Heel vaak wordt vergeten om je lint te onderhouden. Iedereen heeft snel de neiging om hem met de hogedrukspuit weer moddervrij te maken als ze toch bezig zijn met hun wagen. Dat is echter absoluut fout! Door de hoge druk pers je de vezels van het lint ongelijk uit elkaar. Ook spuit je het zand er verder in waardoor vezels kunnen beschadigen. De trekkracht wordt daardoor ongelijk en het lint kan spontaan knappen, en dat wil je niet meemaken! Het beste is om je lintje in een emmer lauw water een nachtje te laten weken en hem de volgende dag laten drogen. Eventueel met een spons of zacht borsteltje vegen. Sommige mensen nemen hem zelfs mee onder douche. Je kan het lint ook in een vuilniszak stoppen en lekker vuil laten tot de volgende keer dan je hem weer nodig heb.


Kijk eens goed naar de voorruit en de hoofdsteun! Dit wil je niet meemaken!

Als je eindelijk het goede lint hebt gevonden, moet je jezelf afvragen waar je het lint aan je wagen gaat hangen. Trekhaken zijn prachtig om het lint aan te bevestigen en om aan te trekken. Het ding is echter bedoeld om een min of meer continue kracht te verwerken (denk aan een zware aanhanger of caravan) en is minder geschikt om 'klappen' mee op te vangen. Het beste zijn haken of ogen rechtstreeks op het chassis bevestigt met sterke bouten (dus geen Gamma-boutjes! Hè, Olav?).

 

Hou goed de risico's in de gaten bij het aan elkaar te koppelen (verlengen) van linten. Dit omdat men in de meeste gevallen dit met een standaard harpsluiting doet. Dit is een zwaar metalen projectiel als een van de linten of bevestigingspunten knapt. Je kan de initieële klap opvangen door een derde sleeplint aan de harpsluiting te hangen. Deze werkt dan als remparachute. Een alternatief voor de harpsluiting is de linten aan elkaar rijgen met een klein houten of plastic klosje ertussen tegen het "vastklampen". Als je het klosje weglaat werkt het ook, maar dan loop je het risico dat de verlenging van jouw lint permanent geworden is.

Linten zijn er in allerlei staten van slijtage, maar kunnen heel wat hebben. Je hoeft niet bij een klein slijtage plekje dat ding weg te gooien. Hou er wel rekening mee bij het gebruik van het lint. De truc is om ze dus te vervangen voordat ze om je oren slaan.

Net zoals bij het gebruik van lieren moet je proberen zoveel mogelijk jezelf en het publiek uit de gevarenzone te houden. De gevarenzone is het gebied waar het lint kan komen als er iets knapt.

Meer informatie? 

http://www.4x4now.com/sf0100.htm

http://www.4x4now.com/sf0300.htm

http://www.badgerland4x4.com/Safety.htm

 

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)