Techniek - Ontsteking afstellen

lijn1.gif (3257 bytes)

In deze sectie van Techniek beschrijft Romano op welke ingenieuze wijze hij de ontsteking van zijn Dodge W200 afstelt om zo de meeste performance uit het blok te halen op LPG. Het stukje is afkomstig van de DTB-site en was bedoeld als reactie op iemands vraag. Ik wil Romano bij deze bedanken voor zijn interessante artikeltje.

Voorwaarden voor een (comfortabele) topsnelheid zijn natuurlijk een goede staat van de ontsteking,het juiste ontstekingstijdstip dat past bij de motor van jouw auto. Misschien is dit wel een van de belangrijkste voorwaarden. Na verschillende garages in het verleden met de meest uiteenlopende meningen over het ontstekingstijdstip ben ik maar zelf gaan experimenteren; op LPG loopt ie bij het beste op 13 graden voorontsteking. Dit kan dus bij elke motor verschillen al na gelang de speling en uitrekking in de kettingen (grappig dat Frans Veldman daar ook mee in de buurt komt, ik lees deze site pas sinds kort en ik kan alleen uit eigen ervaringen putten, ik ben geen automonteur maar wel een geduldige probeerder). 

Ik merkte dat de Dodge de meeste trekkracht had ergens tussen de 11- en 14 graden voorontsteking ,maar hoe lees je dit af? Door heel simpel je poelie te draaien tot je de inkeping ziet, vervolgens maak je een nieuwe groef of een verfstreepje, een centimeter of 4 daar rechts van. Je hebt nu een nieuw ijkpunt.  Vervolgens zet je je auto met de voorwielen ergens tegenaan; een dikke boomstam, een betonnen stoepband, enfin verzin het maar. De versnelling in Drive, de verdeelkap los (niet te) en vervolgens met de gashendel op de carbarateur gasgeven. Je voelt dan de trekkracht in de auto, als je dan de verdeelkap iets draait en weer gas geeft wordt de trekkracht voelbaar groter of kleiner (pingelen). 

Op een gegeven moment heb je een soort ideale stand waarvan je denkt "dit is het", je bent er dan echter nog niet! Als je nu de timer afleest kun je misschien nog het oorspronkelijke ijkpunt aflezen (tot 12 graden voor) maar in mijn geval zag ik slechts m'n eigen verfstreepje zitten, eigenlijk dus 14 graden, maar volgens mijn nieuwe ijkpunt 8 graden Nu zul je denken : wat heb ik hieraan; nou noteer dit getal dus 8 graden, vervolgens de verdeelkap vastzetten en rijden maar, nu denk je dat hij perfect loopt maar je voelt dat bij het optrekken of op de snelweg er toch iets hapert. Geen probleem; je hebt nu een nieuw ijkpunt. Verander je tijdstip de volgende keer in 8.5 graden (eigenlijk dan ca 14.5 graden ), weer proefrijden, tijdstip noteren, volgende keer 9graden. Misschien loopt ie beter of slechter , als hij slechter reageert tijdens de proefrit ga je terug naar 7.5 graden, vervolgens naar 7 graden. 

Het klinkt allemaal wat amateuristisch en tijdrovend maar op een gegeven moment kom je toch op het ideale tijdstip uit. Dit kan natuurlijk ook 8,2 graden zijn. Vooral op de snelweg merkte ik de grote verschillen in trillingen bij verschillende tijdstippen. Dezelfde testen kun je ook doen bij het stationair afstellen en ook hier zijn weer merkbare verschillen aanwezig. 

Leuk dus die afstelgegevens, maar elke Dodge heeft een ander leven gehad.Toen ik de Dodge eenmaal vrij comfortabel had gekregen kon ik ook beter andere trillingen en geluiden onderscheiden/waarnemen en oplossen. 

Tot slot voor dit item even ,de verdeler losdraaien is niet zo gemakkelijk te bereiken, zelfs niet met een speciale sleutel. Toevallig heb ik het eens van onder af geprobeerd, met een zeer korte sleutel; in het begin was het even zoeken, waar zit die bout dan, maar nu heb ik 'm binnen 15 seconden los. Voordelen : je kan niet meer je verdeler per ongeluk nog verdraaien, je motor kan blijven draaien (bij afstellen is een draaiende motor stabieler, dan wanneer je steeds maar moet starten). Trek wel een trui aan met lange mouwen en een oud leren jack want de uitlaat is heet en de stangen aan je automaat zijn vettig. 

Bron: DTBweb
Auteur: Romano

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)