Remdrukbegrenzer

Wouter, 7 juli 2004

Lijn (3257 bytes)

"Slipping and Sliding"

Ken je dat? Kom je op een groen stoplicht afrijden, een enigszins nat wegdek, Opeltje Astra voor je met een lekker vaartje. Springt het op oranje. Astra in de twijfel en dan vol in de ankers. Ja, braaf stoppen bij vol Oranje. Zeker een voetbalfan, ofzo.

Ik, in mijn Dodge, vind dat niet leuk. Met een lege laadbak is mijn Dodge op zijn achterwielen verschrikkelijk over beremd. Met andere woorden: achter blokkeert bij hard remmen. Dat heeft weer als gevolg dat de achterkant de neiging heeft om de voorkant in te halen met fraaie pirouettes als resultaat. Leuk als je in het ballet zit, maar absoluut niet leuk als je daarmee 90 graden gedraaid met gierende banden dwars in de rijrichting bovenop dat Astraatje dondert.

Dit laaste is me nog niet in het echt gebeurd, het pirouette gedoe wel. En ik kan je verzekeren: Dat wil je niet nog eens mee maken. Dus moet er wat gebeuren aan het over-beremd zijn van de achterwielen. 

Er zijn diverse methoden om dat te bereiken :

  1. Knijp met een tang de remleiding naar achteren plat, zodat deze slechts een klein beetje nog kan doorlaten. 
    Voordeel: goedkoop en gemakkelijk. Nadeel: de achterremmen komen niet gemakkelijk weer los, nadat je geremd heb. En het geheel is onherroepelijk, niet meer stelbaar. Is dus eigenlijk geen oplossing.

  2. Spuit de remschoenen (voering) in met WD 40. Voordeel: goedkoop en niet al te moeilijk. Nadeel: geen idee of dit lang blijft en het is weer onherroepelijk. Dat voelt me niet goed aan, want als ik eens een dikke lading heb, wil ik ook nog maximaal vertragen. Is dus ook geen oplossing waar ik warm voor loop.

  3. Een last afhankelijke remdrukbegrenzer op de achteras, die naar gelang de vering door de lading ingedrukt wordt de remdruk regelt. Voordeel: de optimale oplossing voor het probleem, altijd de juiste remdruk achter, zonder zelf iets te moeten doen. Nadeel: waar haal ik die vandaan? Enne, als ik er een neem van een ander voertuig: hoe krijg ik die goed werkend en juist ingesteld? Dat lijkt me geen makkie. Los daarvan is dat een mechaniek onder de auto en dat is kwetsbaar bij fervent terrein rijden. Is dus ook geen oplossing waar ik warm voor loop.

  4. Een handbediende remdrukbegrenzer plaatsen in de remleiding naar achteren toe. Voordeel: instelbaar en veilig werkend. Nadeel: het stellen moet met de hand en er moet dus nagedacht worden. Die inspanning neem ik maar voor lief en ik heb gekozen voor deze oplossing.

Dus: bij Summit Racing (dot.com) in Amerika een Wilwood remdrukbegrenzer besteld. Deze remdrukbegrenzer wordt in de amerikaanse race-wereld gebruikt en is traploos instelbaar tussen 0% en 57% begrenzing. Dat alles door aan de knop te draaien. Simpel en doeltreffend. Ook nog eens betaalbaar, want dergelijke dingetjes kosten in Nederland bij een willekeurige automaterialen zaak (waar ze je eerst aankijken of ze water zien branden: Remdrukbegrenzer??? Dikke boeken erbij en hoge prijzen) al gauw 200-300 euro’s. Bij SummitRacing was dat, naar ik meen $ 40. Nog wat verzendkosten en invoerrechten erbij en voor iets van 50 euro´s is ie thuis bezorgd.

Dan nog de plaats van de begrenzer. Samen met Josh heb ik deze geinstalleerd ) Josh is namelijk niet alleen heel handig, maar heeft ook nog eens een trompsetje waarmee hij zelf remleidingen kan maken. Da´s voor zoiets als dit wel een heel groot pluspunt. De plaats is geworden: onder de motorkap, direct bij na de hoofdremcilinder. Op de achterste remleiding gemonteerd. 

Werkt perfect. Geen vroegtijdig blokkerende achterwielen meer bij een lege bak. Ik durf nu met veel meer zekerheid hard te remmen. Helemaal goed. Het enige dat ik nog als probleem zou kunnen ervaren is dat een APK keurmeester er iets op aan te merken zou hebben. Dat zien we dan wel weer. In de tussentijd rij ik een stuk veiliger rond.

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)