Klepseals voor Aquafobia

Ronald, 13 januari 2004

Lijn (3257 bytes)

Enkele maanden gelden hebben Ton en ik de klepseals van zijn toenmalige motor vervangen en ook voor mijn motor een setje nieuwe seals besteld. Het was er echter nog steeds niet van gekomen om de nieuwe seals te plaatsen, niet in de laatste plaats omdat het bij Ton allemaal niet heel erg mee zat.

Nu ik echter steeds meer opmerkingen kreeg dat mijn auto, vooral als hij koud was, toch wel behoorlijk rookte, heb ik besloten toch de seals maar eens te gaan vervangen. Ton had mij al meerdere malen aangeboden om te helpen als ik er mee aan de slag ging en zodoende was hij er vanmorgen al op tijd bij.

Na het gepriegel met een midlock universeel stuk kleppen gereedschap, heb ik besloten op zoek te gaan naar iets beters. Via Co Oskam heb ik dit uiteindelijk gevonden en vol goede moed zijn we vanmorgen begonnen. Helaas moest ook deze keer weer de hoofdremcilinder en de rembekrachtiger verwijderd worden om bij de kleppen van cilinder 5 en 7 te kunnen.

Het vervangen van de seals is op zich (met het juiste gereedschap) een koud kunstje. Ton heeft deze keer het grootste deel van het werk gedaan daar hij alle seals in zijn eentje heeft vervangen, iets dat bij zijn motor absoluut niet mogelijk was omdat je 4 handen nodig had.

Als eerste moet je natuurlijk de kleppendeksels verwijderen. Daarna haal je de tuimelaaras los en leg je deze op een veilige plaats zodat alle onderdelen eraan blijven zitten en het spul niet onder het zand etc komt te zitten. Verwijder nu de bougie van de cilinder waar je mee gaat beginnen. Draai de luchtdrukadapter in het bougiegat en zet de cilinder onder druk. 

De klepsteel wil nog wel eens blijven plakken aan de klepschotel dus geef voor de zekerheid de klepschotel even een tik met de hamer (gebruik hierbij bijvoorbeeld een oude dop). Mijn klepveerlichter heeft de vorm van een poelie trekker. De twee ‘vingers’ klem je zo laag mogelijk tussen de veer en de omgekeerde U komt op de klepschotel. Nu kan je de bout indraaien waardoor de omgekeerde U de veerschotel naar beneden gedrukt en de veer omhoog getrokken wordt. Hierdoor ontstaat er voldoende ruimte om de borgjes van de klepsteel te halen (dit gaat het makkelijkst met een magneetje). Nu kan je de veer inclusief schotel met de klepveerlichter in zijn geheel verwijderen.

Als de veer eenmaal verwijderd is, haal je het rubbertje van de klepsteel en kan je de nieuwe er overheen schuiven. Nu monteer je het geheel weer terug en begin je aan de volgende klep.

Na het vervangen van alle klepseals hebben we gelijk maar even een cilinderlek test uitgevoerd. De test werkt als volgt: in het gat van de bougie wordt wederom een adapter gemonteerd met een slang eraan. Deze slang wordt verbonden met een meter, welke weer is verbonden met een luchtslang naar de compressor.

Eerst zet je druk op de meter en stel je deze op 0.

 

Daarna sluit je de slang naar de cilinder aan op de meter zodat de cilinder onder druk komt te staan. De meter geeft nu aan hoeveel procent druk verlies je hebt. Alle cilinders zaten tussen de 10% en 25% dus de motor lijkt gelukkig niet versleten te zijn. 

Een en ander heeft gelukkig het gewenste resultaat gehad want er komen nu geen blauwe walmen meer uit de motor wanneer deze nog koud is.

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)