Een nieuwe dynamo!

Wouter, 31 december 2003

Lijn (3257 bytes)

Tja, weer schade gereden. Alles wat kapot gaan aan mijn Dodge is door me zelf veroorzaakt. Ik ben ook veel te onvoorzichtig en mol alles. Het ligt echt niet aan die Dodge, maar aan mij! Een goed voornemen voor 2004 zou zijn: voorzichtiger en rustiger door het terrein rijden….. Genoeg gefilosofeerd. 

In de Ardennen eind oktober door een hele lange en diepe modderbak gereden., Daar ben ik wel 20 minuten mee bezig geweest en heb mezelf er doorheen moeten lieren. De ventilator fan heeft in de tijd lekker modder staan scheppen en mijn gehele motorruimte was veranderd in een modderlandschap. Gevolgen: Dynamo vol met modder, startmotor naar de K*****.  Startmotor moeten vervangen, klaar. 

Gelukkig heb ik nog een 24V installatie met twee extra accu’s onder de motorkap, dus even een accu gewisseld en op stroom uit de accu naar huis gereden. Met nog maar 9,5 volt over gewoon thuis gekomen. 

Door alle drukte heb ik de Dodge in de hoek gezet en ben er een tijd niet aan toegekomen. Eerst maar eens die dynamo er af gehaald en naar VD BOS gebracht. Dat is een locale autoelectra specialist, en toevallig een oude vriend van me. Elke keer als ik dan ook bij hem kom, krijg ik van die verwijtende blikken: zo van: “Hoe haal ik het toch in mijn hoofd om iedere keer het materiaal zo te misbruiken?”. Als hij iets uit elkaar haalt, ligt zijn werkbank weer vol met modder en stof. Alles is meestal zo naar de filistijnen dat een bezoekje aan mijn vriend bijna altijd uitmond in de aanschaf van iets nieuws. 

Nu is hij als vakman ook niet echt enthousiast over de constructie wijze van de diverse Amerikaanse elektraonderdelen. “Niet goed te repareren (koud gekrompen poeli’s, startmotoren die wel uit elkaar komen, maar niet meer te monteren zijn, open lagers etc, etc…). Mijn bezwaar tegen de huidige dynamo is, dat het erg makkelijk is om deze vol met modder, vocht en vuil te krijgen. Zijn antwoord was dat er wel degelijk waterdichte dynamo’s te koop zijn, maar dat mijn portemonnee er niet vrolijk van zou worden. Hou maar rekening met zo’n 600-800 euro… Alternatieven overwegen dus.  Nu had ik al van Ronald gezien dat hij een dichtere Chevrolet dynamo had gemonteerd en besprak de mogelijkheid van alternatieven. Mooie van zo’n nieuwerwetse dynamo is ook nog eens dat die een ingebouwde spanningsregelaar hebben, en er dus een mogelijk bron van ellende in de Dodge geëlimineerd wordt. Geen externe spanningsregelaar meer! VOORDEEL 1.  We hebben diverse dynamo’s vergeleken en kwamen uiteindelijk op een Valeo uit. (een Frans merk, ik heb het daar niet zo op, Hou meer van Japanse en Duitse spullen, maar mijn vriend verzekerde me dat er niets mis mee was: prima spul.Vooruit dan maar. Deze dynamo is een stuk dichter en heeft aan weerszijden gesloten lagers: moet in principe beter tegen mijn stijl van rijden en modderscheppen kunnen. VOORDEEL 2.

Het enige dat ik moest doen was het aanpassen van het oplaad circuit, een dikke kabel direct van de dynamo naar de accu was het eerste aanpassingsverhaal. Daarmee heb ik dan ook nog eens storingsbron nr 1 in het elektrische circuit van de Dodge verholpen. VOORDEEL 3. De Ampčre meter in het dashboard werkt daar mee niet meer, maar er is ook geen risico meer van gesmolten meters achter het dashboard, gesmolten stekkeraansluitingen op het schutbord en verlies van volts door de kromme bedrading. Een dikke kabel met mooie kabelschoenen maakt de montage eenvoudig.  Tweede activiteit was het maken en aansluiten va het lampje op het dashboard. Voor de aansturing van het spanningsveld van de dynamo loopt er (slechts) een draadje naar een lampje op het dashboard. Dat draadje zit daarna vast aan het contact. Bij contact aan, gaat het lampje branden. Als je start en de dynamo stroom levert, dan gaat het lampje uit. Aangezien er geen lampje zit in het dashboard heb ik van mijn vriend nog een mooi groot lampje meegekregen. Hup monteren, draadje trekken en zoeken naar een plus die geschakeld wordt door het contact. 

 

Nee, het is niet de ondergaande zon, maar mijn nieuwe dynamolampje in het donker!

Grootste klus is echter toch het monteren van de dynamo zelf. Die kan op dezelfde plek, maar de bracket moet veranderd worden. De steun moet een centimeter naar achteren. Dus moet er een nieuwe steun gemaakt worden. Nu had ik nog twee voorbumpersteun liggen en die kwamen zowaar in materiaal overeen. Twee gaten waren ook al op maat, Prima. Dus even overtrekken, met de slijptol op maat slijpen en op de juiste maat buigen, zodat die inderdaad een centimeter naar achteren komt. Nu heb ik totaal geen 3D inzicht en dit kostte me dus uitzonderlijk veel moeite. Ik heb beide bumpersteunen moeten gebruiken om dit resultaat te bereiken. Het ergert me iedere keer weer dat ik daar zo knullig in ben en absoluut loop te klooien. Maar: het resultaat is dat het wel gelukt is, en daar gaat het om.

Bovenste steun is de originele, de onderste is de nieuwe, van de bumpersteun gemaakte bracket. Nieuwe afstandsbusjes gemaakt van stalen verwarmingspijp en monteren maar. Resultaat :

Helemaal tevreden: De Dynamo Laait als een Wilde en alles OK! Lampje gaat mooi uit als de motor loopt en het is pico bello. Ik kan het een ieder aanraden. Als je dynamo het niet meer goed doet, of je heb problemen met het elektrische circuit: dit is een goede oplossing om een aantal problemen te verhelpen en in de toekomst te voorkomen.

Volgende activiteit op mijn lijstje is nu wel elektrische fans monteren. Die kan ik ten minste handmatig uitzetten als ik weer eens diep ga, dan ben ik ook van dat modderscheppen af. 

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)