En we noemen hem...Titan?

Wouter, 29 september 2003

Lijn (3257 bytes)

Verleden jaar heb ik mijn Ramsey RE 12000 bumperlier bevestigd, daarbij heb ik de chassisbalken “verlengd” om de lier een plaatsje voorop de Dodge te geven. Het verlengen is gemakkelijk gedaan doordat ik de originele bumper bevestigingpunten aan de uiteinden van de chassisbalken heb verwijderd. Deze zitten met drie bouten vast, aan elke kant. Daar heb ik een hulpframe gemaakt waar de lier in rust en het hulpframe steekt pas in de originele chassisbalken en wordt bevestigd met de drie bouten van de bumper. 

Nu heb ik een zwager werken in de vliegtuigindustrie. Doet iets ingewikkelds met het onderhoud van Boeings 747’s enzo.  Die zwager begon meteen tegen me aan te zeiken….. “Weet je wel welke krachten er op die boutjes komen te staan?” “Zo’n 6-tons lier is verschrikkelijk sterk!. Hoe zit het met de afschuifkrachten van die originele bumper boutjes?”  Je begrijpt wel dat ik, onbenul dat ik ben, wel een beetje met mijn oren stond te klapperen: afschuifkrachten??? Nooit van gehoord. Schiet toch op! Ik ben meer van: Bout = Bout en Vast = Vast. Toch? 

Toch ben ik de beroerdste niet, zeker als zo iemand komt met het aanbod een bijdrage van bijzondere aard te leveren.  Zo gezegd, zo gedaan. Hij heeft de boutjes opgemeten en zou komen met een waardig alternatief, uit de vliegtuigbouw. Hij heeft zich aan zijn woord gehouden: Hoogwaardig Titanium bouten en moeren. Ik moest even wachten tot de juiste maten voorhanden waren, maar dat geduld werd beloond. Titanium, compleet gecertificeerd met en waarde van $ 24,75 ex per set. (dat hoefde ik natuurlijk niet te betalen, al die boutjes waren surplus, teveel bestelt en niet bruikbaar en dus gratis, pffffh).

Dus: in plaats van de originele bouten en moeren zitten er nu Titanium bouten en moeren in mijn Dodge om de lier op zijn plaats te houden. Gewichtsbesparing zal toch wel in de grammen lopen, Phoe poe. 

Maarrrr wat veel interessanter is: Mijn Dodge is de enige in Nederland, (wat zeg ik: op de hele wereld) waar Titanium in verwerkt is. Dat maakt hem toch wel bijzonder. Zal ik hem nu maar Titan gaan noemen? 

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)