Motorblok revisie

Ton, 9 oktober 2003

Lijn (3257 bytes)

Nadat mijn Dodge meer olie ging verbruiken en ook het vermogen achteruit ging werd het de hoogste tijd om er eens wat aan te doen. Op het laatst 1 liter olie op zo’n 75 km. Ik durfde als ik een helling of een brug afreed niet meer af te remmen op de motor, vanwege het enorme rookgordijn achter me en als ik door de straat heen reed maakten de mensen uit voorzorg al hun ramen dicht en werd de was binnengehaald…

Dus voordat er afspraken gemaakt zouden worden om een menigte te vormen om met rieken en knuppels achter me aan te komen moest ik toch snel aktie gaan ondernemen ;-) Nadat ik een extra blok gekocht had wilde ik (omdat ik nu toch overal makkelijk bij kon) hem toch even nakijken, vooral omdat degene waar ik hem van kocht alleen wist dat hij lopend uit een andere Dodge was gekomen maar meer ook niet. Van het een kwam het ander en het nakijken werd meer een revisie. 

Nadat ik het manifold en de kleppendeksels eraf had gehaald kwam ik er via navraag al achter dat de nokkenas geen lang leven meer zou hebben.. Die moest dus vernieuwd worden en dan maar gelijk door een nokkenas die meer kracht zou leveren in de lagere toerentallen. En als het dan toch los moet dan ook maar de zuigerveren vervangen want als ik het blok er eenmaal in heb zitten en het blijkt weer een olieverbruiker te zijn ben ik nog net zover. I.p.v. allemaal losse pakkingen te kopen heb ik een complete motorpakkingset gekocht. Daar zit alles in van pakkingen t/m de oliekeerringen. Zelfs de pakkingen voor de headers.

Als eerste gaan de koppen eraf en op de werkbank kan ik dan mooi alle aanslag en rommel verwijderen. Gelijk alle oneffenheden verwijderen met een Dremeltje. Omdat ik de klepseals wil vervangen moet ik een klepveerlichter aanschaffen om de veren ingedrukt te krijgen zodat ik de spietjes die de veren vast houden eraf kan halen.

Vervolgens gaat de carterpan eraf om zo de zuigers naar boven te kunnen duwen. Gelijk alle lagers en lagerschalen controleren maar die zien er perfect uit, gelukkig kan ik die laten zitten. Ook de oliepomp gaat eraf en wordt gecontroleerd en schoongemaakt.  Dan de zuigers losmaken van de krukas en dan kunnen ze uit de cylinders. Ook deze worden schoongemaakt en op aanraden van Josh ga ik de cylinders ook maar uithonen. Dat betekent dat ik weer een hoonapparaatje moet aanschaffen. Mijn gereedschapassortiment wordt wel steeds uitgebreider op deze manier. 

’s Morgens nog even met Thom gemaild en die had eigenlijk wel zin om vanuit Den Haag richting Nijmegen te komen.. daar zeg ik geen nee tegen. ;-) Nadat we de cylinders uitgehoont hebben gaan de nieuwe zuigerveren en de olieschraapveer op de zuigers en kunnen de zuigers een voor een op hun plaats terug. Normaal is hier een speciale bus voor nodig om de zuigerveren strak om de zuigers te houden maar eigenwijs als we zijn kan dit ook met een beetje veel geduld en een paar schroevendraaiers. Ik kan iedereen aanraden om toch maar dat busje aan te schaffen. ;-) 

Nadat alle cylinders gedaan zijn kunnen we weer verder aan de onderkant van het blok. Om te beginnen vervangen we de achterste oliekeerring en plaatsen de oliepomp (we hebben Ronald in onze gedachten) weer op de goede manier terug.
Daarna kan de carterpan weer op zijn plaats gezet worden. Nu de dag om is wordt het hoog tijd om naar de fritestent te rijden. ;-)

Dan wordt het tijd om de nokkenas en de distributieketting te gaan vervangen. Eerst de waterpomp verwijderen en dan moet de trillingsdemper er vanaf. Even gekeken naar de zelfgemaakte poelietrekker die Ronald gemaakt heeft van een uitlaatklem en samen met “kale” ook zo’n dingetje in elkaar geflanst. Het blijkt een eenmalig trekkertje te zijn want net nadat de demper eraf is staat de klem zo krom dat ik daar niks meer aan heb in de toekomst… Maar gelukkig is hij eraf en nadat de brandstofpomp verwijderd is kan ook het distributiehuis eraf. Maar goed dat ik de ketting ga vernieuwen want hij hangt zo los om de tandwielen heen dat ik hem er bijna vanaf kan halen terwijl de tandwielen op hun plaats blijven. Zodra de tandwielen ook verwijderd zijn kan de oude nokkenas eruit. De nieuwe insmeren met het bijgeleverde inloopvet en dan op zijn plaats schuiven.

Alleen zat er op de nieuwe nokkenas geen pinnetje om het bovenste tandwiel op zijn plaats te houden. Dat betekent dat hij gewoon los om de as kan draaien. Even gebeld naar de winkel in Duitsland waar ik hem gehaald had maar nadat ik in het Duits en ook nog eens in het Engels had geprobeerd uit te leggen wat ik miste heb ik maar gezegd dat ik een mailtje zou sturen met foto zodat ze het zelf konden zien. Half uurtje later had ik al antwoord en ik miste dus een zg “cam key” maar misschien dat ik hem uit de oude as kon halen? En ja hoor dat ging… Aangezien het buiten steeds meer ging regenen en mijn schuurtje wat te klein is heb ik het blok maar de keuken ingereden, dat werkt een stuk prettiger. ;-) Nu konden de tandwielen en de ketting er weer op, even opletten dat de markeringen goed zitten en dan het distributiehuis monteren. Ook de schoongemaakte benzinepomp kan er weer op, natuurlijk zijn er overal nieuwe pakkingen gebruikt. Ook de waterpomp en de trillingsdemper gaan weer op hun plaats.

O ja, ik heb ook de vriespluggen (of gietpluggen) vervangen want sommige zagen er niet zo goed meer uit, wat een rommel zat er in de gaten. De stofzuiger erop gezet en de nieuwe met een dop erin geslagen. Nu konden de koppen er weer op gezet worden en daarna de nieuwe lifters, stoterstangen en tuimelaars erin. Hij is klaar voor inbouw want het manifold en de klepdeksels moeten overgezet worden van mijn andere blok.

Met dank aan: Thom, Ronald, Rienk, Josch en “kale”

Opmerking van het ChaosBoyz team : Ton heeft (opzettelijk?) een aantal foto's uit zijn verslag gelaten :

Het lijkt ons niet nodig om te vertellen dat je dit soort 'praktijken' alleen kunt uithalen als je nog vrijgezel bent. Hè Ton? ;-)

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)