Contactslot vervangen

Mike, november 2002

Lijn (3257 bytes)

Het begon al een hele tijd geleden; vage storingen in de elektra van mijn Dodge. Onverklaarbare spanningsvallen en af en toe startproblemen. VOoral dit laatste werd een doorn in mijn oog. Toen ik na de offroadtrip op de Maasvlakte stond te tanken wilde de Dodge niet meer aanslaan. Aangezien ik nauwelijks gereedschap bij me had en ik de Dodge vol met modder langs de LPG-pomp had staan, besloot ik eindelijk maar eens waar voor m'n geld te krijgen en heb ik de ANWB gebeld ;-) Dat was een minder goed idee. Eerst moest ik uitleggen om wat voor voertuig het ging en de naam Dodge W200 zei de telefoniste natuurlijk niets. Nou ja; een Amerikaanse Pickup dan. Ok, dat begreep ze. Welke kleur? Donkergrijze camouflage. Doodse stilte. 'Jaja; dat zal er vast mooi uitzien... Zal ik gewoon grijs noteren, meneer?'. Ach ja, waarom ook niet ;-) 

Afijn; na zo'n anderhalf uur wachten werd ik netjes gebeld dat het pechgeval voor mij wat uitliep en dat het nog wel een half uurtje kon gaan duren. Ongelooflijk! Dus ben ik zelf maar wat gaan experimenteren. Ik merkte dat als ik het contact aanzette, dat mijn radio begon te spelen en mijn meters uitsloegen. Als ik echter doorstartte, ging mijn radio piepen alsof ik het contact net had uitgezet. Ook mijn meters sloegen weer naar nul. Hmmm... Dan zal er ook wel geen spanning meer staan op de ontsteking. Ik liet het contact op Ignition staan en gebruikte een schroevendraaier om het startrelais kort te sluiten. Eén keer was voldoende; de V8 kwam weer tot leven! Ok dan! Eventjes gauw de ANWB gebeld en bedankt voor hun 'snelle' service, en de vriendelijke pomphoudster bedankt voor haar gesprekjes en haar lekkere bakje koffie. Daarna snel naar huis. Twee uur later dan gepland.

Thuis heb ik de boeken en de technische CD erbij gepakt en kwam ik tot de conclusie dat het contactslot de boosdoener moet zijn. Arne heeft voor mij twee typen (een 2ehands en een nieuwe van een nieuwer type Dodge) meegenomen om te kijken of het probleem werd opgelost. Dat moest dus maar snel gebeuren, want starten met een schroevedraaier zag er niet zo professioneel uit ;-)

Het begin...
Klinkt allemaal als een eitje. Allereerst het stuur verwijderen. Eigenlijk heb je daar een trekker voor nodig maar die heb ik dus niet. Ik doe dus hetgeen je officieel nooit moet doen; ik plaats een staaf achter het stuur en geen er een paar #!%$#-klappen op met een hamer. Los! ;-) Daarna de richtingaanwijzer en de borgplaatjes. No problem so far! Daarna liep ik vast. Na het verwijderen van de borgveer zou de laatste plaat er zo vanaf moeten komen (zie figuur).

Afdekplaat verwijderen
De 'plaat' krijg ik met geen mogelijkheid los. Na wat verwoede pogingen heb ik het maar opgegeven en ben ik in de vriendenkring op zoek gegaan naar een (poelie)trekker. Nergens eentje te vinden die erop past natuurlijk. Uiteindelijk kwam Dennis met het goede idee om er twee dikke, platte schroevendraaiers tussen de twee helften te wrikken en vervolgens een paar klappen op de stuurstang te geven. En verdomd; hij kwam los! Eindelijk kan ik het contactslot zien.

Slot verwijderen
Het slot zelf kun je eenvoudig verwijderen door met een kleine schroevendraaier in het zichtbare gaatje te drukken waardoor het slot wordt ontgrendeld. Hierna kun je hem zo naar buiten schuiven. Het gaatje is alleen bereikbaar als het slot in de 'uit' stand staat.

Kabels loskoppelen
Ondanks dat er een flinke kabelboom aan het elektrische gedeelte van het contactslot zit, kun je deze in één keer verwijderen. Koppel de twee stekkers onder het dashboard los en verwijder de afdekplaat onderaan je stuurkolom.

Contactslot verwisselen
Het contactslot zit met slechts drie schroeven vast. Eventjes losdraaien en voorzichtig de kabelboom mee naar buiten trekken. Het past allemaal precies. De kabelboom van de richtingaanwijzers kan gewoon blijven zitten. Het monteren van het nieuwe contactslot gaat natuurlijk in de omgekeerde volgorde. Zorg er wel voor dat je het nieuwe contactslot vast in de goede stand zet (de 'uit' stand).

Het contactslot
Hier zie je het elektrische deel van het contactslot dat voor mij de boosdoener was. De kleine connector is voor de verlichting van het schakelpatroon op je stuurkolom.

Na het vervangen is het startprobleem verholpen. De goede starteigenschap van mijn Dodge is weer hersteld en wat ook opvalt is een verminderd spanningsverlies op diverse accessoires en het regelmatiger stationair lopen. Dat laatste was dus ook een symptoom; de ontsteking kreeg ook minder spanning dan gebruikelijk en daardoor begon de Dodge nogal onregelmatig te lopen bij stationair toerental (de dynamo laadt dan nauwelijks).

Eindelijk kan ik het dorpje weer blij maken met m'n Dodge! ;-)

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)