Zwaarder maar sterker

Joop, 23 juli 2002

Lijn (3257 bytes)

Nadat ik uit diverse benarde situaties ben gered door mede offroaders met een bumperlier was ik overtuigd; een lier is onontbeerlijk voor de echte offroader. Niet dat ik pretenties heb, maar toch…. Enne, laten we wel zijn, het staat toch ook ontzettend stoer om zo’n lier op je Dodge te hebben.

zonder.jpg (19564 bytes)

De algemene stelregel voor lieren is dat deze ergens in de buurt van twee maal het wagengewicht aan trekkracht moet kunnen ontwikkelen voor een effectieve inzet. En voor mijn Dodge W200, met zijn gewicht van 2680 kg (ja, bij het wegbrengen van puin kom je nog eens wat te weten, als je Dodge zowel vol als leeg op de weegbrug moet) is dat dus een minimale lier van 5 ton trekkracht.

Op zoek naar een nieuwe lier. Die dingen zijn als snoepjes. Wat duur! Dat wordt toch ook maar eens uitkijken naar een tweedehands lier. De waardedaling van een tweedehands lier is navenant zijn populariteit. Ik ben kennelijk niet de enige die zo’n ding zoekt want ze zijn nauwelijks te vinden en dan ook nog rete-duur. Uiteindelijk vond ik een Ramsey RE 12000, gebruikt in een autoambulance-vrachtwagen. Een paar nadelen: 24V, en geen rollerbank. De lier heeft wel de gewenste trekkracht: 5,5 ton. Vindt zo’n sterke lier maar eens.

Nu is mijn Dodge 12 volt, daar moet wat aan gedaan worden. Ik heb in het verleden, ooit eens een 100amp 24V dynamo gekocht, compleet met de originele motorsteun voor een Dodge W200. Werd gebruikt in een radio wagen, is me verteld. Als ik die nu eens inbouwde, dan zou ik een heus 24V circuit hebben in de wagen en dus voeding voor de lier hebben. Aldus aan de slag.

24V

Eerst de dynamo inbouwen. Hij kwam wel met een motorsteun, maar het is zo’n groot en zwaar (12 kg) loeder, dat er ook een achtersteun nodig is. Het volle gewicht alleen aan de montageplaat zonder achtersteun is vragen om moeilijkheden, zeker in het terrein. In mijn eigen bescheiden “dodgeonderdelen-magazijn” vond ik een stalen steun die wel wat weg had van de benodigde steun tussen de achterkant van de 24V dynamo en de linker motorsteun. Het bleek na enig puzzelen een originele steun te zijn die de motor en de automaatbak met elkaar verbindt. Wat (af)slijpen en boren, en huppekee, de 24V dynamo hing in zijn steunen (Gewicht +12 KG).

accubak.jpg (19616 bytes)  dynamoinbouw.jpg (21466 bytes)  dynamo24v.jpg (22309 bytes)

Nu nog even een v-snaar en klaar.  Er zit een dubbele pouli op de dynamo en ook op de uitgaande as dus snel twee v-snaren halen. Meten: ze zijn wel erg lang, plusminus 1370 mm. Niet een echt gewone maat.  Daar kom je achter als je in tijdnood zit, want alle toeleveranciers hebben er eentje op voorraad, maar geen twee. Dan maar eentje, wat trekt dat nu toch 24V en 100amp, is hooguit 2,4 kilowatt, toch? Moet kunnen met een snaartje….

We waren nog niet klaar, want er komt een heuse spanningsregelaar bij in de maat van een schoenendoos. Daar een framepje voor gelast en op het spatbord gemonteerd. Zit ook. Nu nog de tweede accu er in. Een accu-steunplaat van een donor dodge zo verbouwd (met slijpen en lassen) dat deze nu rechts voorin de motorruimte gemonteerd kon worden. Ook het verstevigingstangetje doorgeslepen en omgekeerd weer gelast. Het ruitenwissersproeier reservoir op het binnenspatbord monteren en daarna de accu er in. (Gewicht + 18 KG) Na een hele heftige discussie met Joop, over het 24V gebeuren en hoe dat dan wel niet zou werken,  hebben we besloten dat we de 12V dynamo elektrisch loskoppelen. We laten die wel zitten en meedraaien, hebben we een reserve en het is ook nodig voor de aandrijving van de waterpomp en de ventilatorfan. De beide accu’s worden in serie geladen door de 24V dynamo. Dikke kabels laten maken bij een vriend van me die werkt bij een bedrijf waar dat soort zaken in de beun-sfeer afgehandeld worden. (Dankjewel Jos!) Nu is het wel zo dat de beide accu’s een gelijke weerstand moeten hebben, anders kannibaliseert de ene de andere…

(RED: later hebben we wel geleerd dat ook de weerstand van de kabels hierin een rol spelen en we zijn er nog niet uit om dit goed te laten werken; over oplossingen wordt nagedacht, wordt vervolgd).

Het gehele 12V circuit van de auto wordt betrokken van de eerste accu.

De Lier

De bumper eerst verwijdert, daarvoor in de plaats een gigantisch stalen L-profiel als lierbumper gefabriceerd. Joop heeft een U-profiel van 23 centimeter (dikte 8 mm) met een lengte van twee meter zodanig met de slijptol bewerkt dat er een meer dan stevige lierbumper uit te voorschijn is gekomen.

De Bumper wordt link en rechts afgemaakt met de originele bumper die daarvoor in stukken is geslepen en met een V-vorm terugloopt naar de oorspronkelijke hoeken van de Dodge. Ook in de bumper is een brievenbus geslepen om de kabel door te laten. Tevens zijn er trekogen gemonteerd. (Gewicht + 19,5 KG)

balkprimer.jpg (13005 bytes)  balkpassen.jpg (21539 bytes)  verlengbalken.jpg (19971 bytes)

Om ruimte te creëren voor de lier dienen de chassisbalken met circa 20 centimeter verlengt te worden. Daartoe hebben we de originele bumperbevestigingen verwijderd en in de chassisbalken U-profielen gestoken. Deze op de originele bumperbevestiging gaten in de chassisbalken vastgezet.

Aan de verlengstukken nieuwe (Zelf gemaakt van een stalen plaat van 8 mm) bumperbevestigingsstukken gelast.  (Gewicht + 16 KG).

Ik moet zeggen, voor een amateur als ik, is het een hele klus, er komt veel slijp- en las werk bij te pas. Daarnaast is het noodzakelijk om heel precies te meten, want het boren van de vele gaten in het dikke staal is geen sinecure en daar wil je niet graag fouten in maken. (Zowel mijn zwager Rik als mijn vriend Joop hebben hier een grote rol in gespeeld en veel geholpen).

De lier zelf is tegen de lierbumper aan gemonteerd (erachter, voor de duidelijkheid). En steunt met een dwarsbalk achterop de chassisbalken. Alles strak gemonteerd. Zit muur vast. Het is zelfs handig om op de motorkap te kunnen klimmen, de bumper steekt wel een stukje uit en de totale lengte van de wagen is met circa 20 cm toegenomen. De lier weegt zelf ook nog wel wat: 23,5 kg!.

balkgemonteerd.jpg (18746 bytes)  openingslijpen.jpg (18670 bytes)  passen01.jpg (21749 bytes)

Nu de zaak afmaken: Mijn zwager Rik (ook al zo’n erg handige man met twee gouden rechterhanden) heeft op zijn werk een rollerbank gefabriceerd van RVS dikwandig pijp, ingeperste lagers en zelf gelast RVS frame. TOP!

Lier met dikke, op maat gemaakte kabels (Jos, weer) elektrisch aangesloten. Nog wel een schakelaar gemaakt in de plus van de accu naar de lier. Zo’n grote met uitneembare sleutel.

De Kabel (9mm met een officiële trekkracht van 6,3 ton) komt via Jos. Die is in zijn bedrijf nog een overtollige kabel in de hoek van zijn magazijn tegengekomen. Dat kwam erg goed uit.  40 meter uitrollen, afsnijden met slijpschijf en oprollen. Het uiteinde met een grote puntkous en een drietal kabelklemmen afgemaakt. Ik kon geen handzame haak vinden die sterk genoeg was voor 5 ton. Dus zit het nu met zeer grote harp als haak gemonteerd. (Gewicht + 12 KG) 

Resultaat

Het werkt.!  Er zit echt een zware MOFO voorop de Dodge die in staat is om te sjorren met een kracht waar je bang van kan worden. Erg leuk en vooral handig als ik weer eens in zwaar terrein terecht kom.

liercompleet.jpg (43633 bytes)

Gebruikte apparatuur: slijptol, lasapparaat, boormachine (met 13 mm staalboor en ruimers) meetlinten etc.

De wagen is wel 101 kg zwaarder geworden.  Het totaalgewicht zal nu wel in de buurt van de 2800 kg komen.

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)