Nog zoveel te doen ...

26 juni 2005

Lijn (3257 bytes)

Met de Denzel in de hand ben ik lekker aan het lezen welke routes we gaan nemen. Doet me ook weer heel sterk aan de Dodge denken.  Om het op een rijtje te hebben, zet ik maar even de dingen die gedaan moeten worden voordat we vertrekken op een rijtje :

 1. Stuurhuis op montageplaat plaatsen, nieuwe draglink en verlengde stuurkolom monteren. 
 2. Carburateur schoonmaken en reviseren.
 3. Check remmen, schoonmaken van klauwen en remolie verversen en remmen afstellen. Incl handrem.
 4. Achterasdifferentieel olie vervangen.
 5. Automaatbakolie en filter vervangen.
 6. Motorolie en filter vervangen.
 7. Luchtfilter vervangen.
 8. Luchtcompressor monteren en aansluiten, incl liefst automatische afslag op druk.
 9. Lampenbar in orde maken, reparatie van afgeroste lamp en eventueel de lampen van Marc er extra bij monteren.
 10. Kleine wegbanden monteren en terugstellen maximale stuuruitslag. 
 11. Als het even kan, extra LPG tank monteren en aansluiten.

Het is nu 26 juni en inmiddels zijn, nadat we vandaag de nummers 1 & 3 hebben gedaan (dagje werk, vergis je niet met die remmen) al een heel eind.

1. Stuurhuis op plaat, draglink en verlengde stuurkolom

Omdat ik ooit een stuurbekrachtiging van een D200 had gemonteerd, rechtsteeks op het chassis, heb ik ooit de draglink moeten inkorten en ook de stuurkolom korter moeten maken. Ik ben er inmiddels wel achter dat het niet goed is om op die manier de stuurbekrachtiging werkend te hebben. Daarnaast was mijn draglink aan vervanging toe. Kogels goed verrot en veel speling.  Tijd voor de originele montage plaat. En dus ook maar de stuurkolom weer verlengen. Gelukkig had ik nog ergens een originele stuurkolom liggen, (veel zoeken, natuurlijk) en een originele draglink. Een mooi klusje, dat zonder grote tegenslagen gedaan kon worden. De stuurkolom demonteren door bovenaan de spie er uit te tikken, rubbers overzetten en weer monteren. Alles ging zomaar los, ging niet stuk bij het sleutelen en paste. Wonder boven wonder ging dit klusje veel voorspoediger dan dat ik had verwacht. En ik kan weer messcherp sturen! Heerlijk.  

 
links : loshangend stuurhuis wacht op zijn montageplaat
rechts : korte en lange deel van de stuurkolom tijdens het omzetten van de goede rubbers

 
links : exploded view van een deel van de stuurkolom
rechts : de korte oude en de nieuwe draglink

2. Carburateur

De caburateur is ook helemaal OK. De motor loopt weer op benzine en slaat zelfs niet meer af, bij stationair draaien. Was wel even een heel gepuzzel om de zaak weer in elkaar te krijgen. Omdat een en ander een paar dagen heeft geweekt, in de carb-cleaner (mengsel van wasbenzine en terpentine) was ik al weer vergeten hoe het in elkaar stak. Ook al is het een kleine en simpele carb, dan is het nog een hele toer om die weer goed in elkaar te knutselen. Gelukkig zit bij de revisie set een mooie "exploded view". Daarnaast had ik fotoos gemaakt voordat ik em uit elkaar haalde en ook tijdens het demontage proces. Die heb ik ook gebruikt bij het in elkaar puzzelen.  

 
links : Hoezo 'Chaos' ?!?
rechts : Opperste concentratie!

3. Check remmen

Dat was een goed besluit, want mijn klauwen voor zaten vol met prut, mijn remcilinder afdicht-rubbertjes zijn stuk en alles was niet gangbaar. Tot mijn aangename verrassing blijken mijn remklauwen met RVS zuigers te zijn uitgerust. Een fraaie vervanging van de Bakelieten zuigers, die er standaard in gemonteerd worden. Das mooi meegenomen. Alleen de afdichtrubbers die ik had liggen paste niet. Ik heb een nieuwer type Dana 44 vooras en ook de remklauwen wijken daarmee iets af. Mijn afichtrubbers kennen een geintergreerde stalen klemring waarmee ze vastzitten aan de remklauw. Dat wordt nog bestellen en later opnieuw de zaak even uit elkaar halen. Mijn vorig jaar nieuw gemonteerde handremkabels waren al helemaal vast gaan zitten. Wat een narigheid. Eigenlijk weer aan vervanging toe, die bende. Gangbaar gemaakt met een hoop WD40 en motorolie die ik er in gegoten heb. Wat zijn die remmen bij een Dodge toch een frustratie.GR##$%^&*BLLL. En dan is een van de stelmechanieken afgebroken, waardoor er een hele nare groef in een van de trommels zit. Aan de andere kant was re remcilinder vast gerot, Schoonmaken, uithonen en hopen dat het nu weer goed gaat. Vingers gekruist. Hopen dat het houdt.

 
Zwart is de bakeliete zuiger en glimmend de RVS-zuiger

4,5,6 & 7. Diverse zaken

Achterasdifferentieel olie vervangen.Automaatbakolie en filter vervangen.Motorolie en filter vervangen.Luchtfilter vervangen. Tijdens de chaosboyzsleuteldag, enige weken geleden heb ik de diverse olie en filters vervangen. Dat ging prima. Toch waren diverse mensen wel heel blij dat ik een groot zeil onder mijn Dodge had gelegd om eventuele verspilling op te vangen. Vooral het vervangen van de automaatbak is een lastig klusje, als je het netjes wil doen. En dan heb ik al een tapplug in mijn deksel gemaakt. De meeste troep maakte ik toen ik de extra radiateur losdraaide en daar perslucht op zette om zo veel mogelijk van die olie uit de al druipende bak te krijgen. Tjonge jonge, het regende letterlijk onder mijn Dodge. Tot overmaat van ramp kwam er door overdruk uit de radiatorslang ook nog eens een straal olie zetten. Wat een pan. Maar goed, ook dat is tot een succesvol einde gebracht. Helaas geen fotoos van deze fraaie actie. 

8. Luchtcompressor

Daar zijn we nog mee bezig. Ik heb verleden jaar bij een handelaartje in Enschede uit een faillsement een 12V electrische compressor gekocht die gebruikt wordt bij luchtbalgen voor hulpveren. Tijd om dat eens om te zetten in iets nuttigs.In de komende weken maken we klaar voor gebruik. Dus ik weet zeker dat ik onder weg ga met een fraaie 12v Compressor dit tot 8,5 BAR druk kan leveren en in staat is om mijn banden in het terrein op te pompen. Voordat we gaan, volgt daar nog wel een beschrijvend verslagje over, compleet met foto's. 

9. Lampenbar

De afgereden lamp is weer met een nieuwe steun gemonteerd. Helaas had Marc zijn Bosch lampen al verkocht en viste ik achter het net. Dus klaar, tenzij iemand nog een paar fikse ronde verstralers heeft liggen.

10. Wegbanden monteren

Komt nog ...

12. LPG tank monteren

Nu we de route min of meer weten, en een groot deel van de tijd in de Piedmont in ItaliŽ zullen doorbrengen hebben we besloten om het hele gedoe met een extra tank maar te vergeten. Wel gaat de Dodge aanstaande vrijdag even naar Jos van Ommeren, de locale LPG-monteur, om deze optimaal af te laten stellen. Tevens wil ik van hem tips hebben hoe we hoog in de bergen optimaal met de Dodge op LPG om moeten gaan. (wellicht is het handig als er dan iets aan het mengsel wordt gedaan en kan hij aangeven welk knopje ik hoeveel slagen moet verdraaien ofzo) .Wordt vervolgt.

Dus lekker bezig geweest en bijna klaar voor de grote trip!

Auteur: Wouter

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)