Paul - Fraaie Ambulance

lijn1.gif (3257 bytes)

paul04.jpg (17123 bytes) paul05.jpg (15688 bytes)
paul06.jpg (22397 bytes) paul07.jpg (18146 bytes)
paul08.jpg (18021 bytes) paul09.jpg (18828 bytes)
Paul reageerde op een mail waarin we vroegen om wat foto's van zijn Ambulance :

Ik stuur je alvast enkele foto's van mijn M886 en een verhaal. Misschien plaatsen jullie al iets op je website?
Zo kocht ik mijn Dodge van een Belgische scoutsgroep. 2 jaar stond hij reeds stil. Die kerels hadden in 91 de beste ambulance uitgezocht bij Van Damme en gewoon naar BelgiŽ gereden. Om de Dodge voor de keuring in orde te krijgen had een ijverige garagist een fabelachtig bedrag genoemd. Eťnmaal zijn ze met 15 scouts naar de Ardennen gereden (zonder papieren) en toen was de clubkas leeg aan de benzinepomp.

Ik droomde reeds geruime tijd van een vrachtwagen om op avontuur te gaan en dit aanbod kon ik niet laten voorbij gaan. In april 93 kocht ik deze M886 en mits kleine technische ingrepen kreeg ik hem vlot door de keuring. Gelukkig was ik bij de eerste met officiele papieren van bijzonder voertuig. Latere pogingen hebben jaren aangesleept waardoor zeker enkele Dodgen als kippenhiok hebben gefungeerd. Enkel werkzaamheden waren: de uitlaatbuis recht naar achter, lichten afstellen,nieuwe olie en smeren, nieuwe batterij, stickers rood-kruis moesten ook verwijderd worden, en een ander camouflage patroon...iets minder Army-style.

Mijn eerste uitstap naar Calais liep niet zonder problemen. Voorrem liep vast en de Dodge draaide een boerderij-erf op (zonder mijn wil). Wiel eraf en gloeiende rem laten afkoelen, beetje remolie aan die roestige randen van die Bakeliete zuiger en weg waren we. Ik stond verwonderd van de kracht van dat prutsige krikje. Die rem is enkele jaren later terug vast gelopen bij een steile afdaling naar Luik. Net voor een Speedy-garage stond ik vast...maar die Waalse garagist was blijkbaar slecht gezind want hij wou me niet helpen. Ik dus alleen heel die remhistorie opengesmeten maar tot overmaat van ramp pompte ik heel de zuiger naar buiten. Ondertussen had die Luikenaar van pure schaamte mij "gratis" een bus remolie gegeven. Thuis heb ik toch maar een nieuwe remcilinder geplaatst en alle olie ververst. In de deur van de cabine stond vermeld Brake change 86 !

Mijn volgende project was Corsica! Net voor mijn vertek vond ik nog een okkasie stuurbekrachtiging (250 Euro! voor pomp en stuurhuis). OK, nu kon mijn vrouw ook met dat monster rijden. Bij de montage kwam ik tot een zeer vreemde vaststelling. Als je links draaide zouden de wielen rechts draaien. Gelukkig had ik niet alles ingebouwd. Ik dus naar "Van Dam" maar was dit effe een ontnuchtering. 400 Euro vroeg die "brave" man voor een andere basisplaat-stuurhuis en andere pitmanarm. Die pomp heb ik terug verkocht en ik doe nog steeds flinke armoefeningen bij elke parkeerbeurt.

Corsica was reuze...via de Brenner naar Livorno...overzetten en heel Corsica (van pomp tot pomp) afrijden. De 2 extra jerrycans kwamen goed van pas want die bak zoop benzine. en die prijzen??? 750 Euro heb ik er door gejaagd en die motor was nog altijd niet echt ingelopen. Nog geen 2400 miles stonden er op de teller voor ik vertrok dus was die motor nog nieuw. Die Corsicanen waren zeer geÔnteresseerd in mijn Dodge...en maar vertellen over hun oorlogsdaden. Ik kan je verzekeren dat die bergpassen hoog en zeer smal zijn. Aan elke bocht claxoneren en in de verschrikte ogen van een tegenligger staren...maar ze reden altijd achteruit en lieten me vriendelijk passeren. Terug thuis ben ik wijselijk overgeschakeld op LPG...een verantwoorde investering.

Groetjes, Paul Ielegems, DTBmember714

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)